skip to Main Content

Oli lõppenud II maailmasõda ja käes 1946. aasta suvi, mil Eesti adventkogudused oma misjonitöös, mis polnud katkenud ka sõjaolukordades, ärkasid uuele elule, otsides kontakti koguduste vahel. Üks esimesi ühistest misjonipäevadest Rakvere ja Tallinna adventkoguduste vahel toimus Rakvere lähedal Kohala mõisas, kus asus ka kohalik algkool. Ehkki Eestis oli juba nõukogude valitsus, oli kohalik Naiste Nõukogu veel olemas ja oli meie usuühingu ürituse patrooniks.

Nii sõitsidki ühel reedeõhtul enne rahupäeva saabumist Kohala mõisa häärberi ette adventistid Rakverest ja Tallinnast ning mõned osavõtjad ka Türi kogudusest. Tallinnast saabus segakoor, mida juhatas Roland Kasvand. Ta oli ise 20-aastane ja õnneikult pääsenud sõtta mobiliseerimisest.  Tallinna koguduse segakoori oli ta juhtinud mõne aasta ja täiesti kooriga kokku kasvanud, sest töötati kindlalt adventtões ja rõõmsas koosmeeles. Kohalas laulsid Rakvere ja Tallinna lauljad ühises kooris Rolandi juhtimisel. Hingamispäeva pärastlõunal oli vabaõhuteenistus mõisa pargis, kus esitati referaate. Üks esinejatest oli Roland, teine Adu Mardi. Nende esinemine muutus debatiks, kus nad teineteist vaheldumisi täiendasid, seda oli huvitav kuulata. Rakverest oli kohal peale segakoori ka keelpilliorkester vend Karl Teemetsa juhatusel. Orkester esitas palad klassikalisest muusikast ja sai kuulajate ja Rolandi kiitva hinnangu. Ühine segakoor laulis vend Rolandi juhtimisel ja nooruke Lea Kõrgend esitas esmakordselt „Suurt Jeruusalemma“, klaveril saatis Roland. Hiljem on Lea Kõrgend öelnud, et tema parimaks saatjaks on olnud Roland Kasvand.

Roland oli teiste teenija Kristuse sõnade järgi: „Kes tahab olla suurem teiste seas, olgu teiste teenija.“ Ta avaldas kord lauluharjutusel ühe oma suhtlemispõhimõtte: „Jumal, pane vaht mu suu ette…“

Aastate koorem hakkas mõjuma ka Rolandile, kuid ta ei andnud alla, töötades innukalt edasi. Kui tuli raske haigus 2003. aasta hilissügisel, ei murdnud ka see teda. Pärast paranemist töötas ta edasi koorijuhina ja organistina, kuni jõud rauges. Koosolekuid külastas ta ikka, kuni Tallinna koguduse 110. aastapäevani, kus ta õhtusel teenistusel kokku kukkus. Innustagu tema töö eeskuju meidki pühendama parima osa oma elust adventtööle. Loodame temaga kohtuda suurel pühaõhtusöömaajal.

Kohtumiseni, Roland…

Ursula Kõrgend

Back To Top